top of page

Katten-mummies en de heilige status van de kat

  • Foto van schrijver: Lisa
    Lisa
  • 13 nov 2018
  • 2 minuten om te lezen

Enkele dagen geleden werd bekend dat er gemummificeerde katten waren gevonden door archeologen in praalgraven. Zo gek als dat wij nu zijn op deze viervoeters waren de Egyptenaren ook, maar dan al ruim 5000 jaar geleden! Toen waren katten al huisdieren.



Hoe werd de kat een huisdier?


De Egyptenaren beschikten over veel graan, welke lag opgeslagen in schuren. Dit was bestemd voor de werkers die de piramides en tempels bouwden. Maar, mensen zijn niet de enige die dit wel lusten. Regelmatig hadden de Egyptenaren last van muizenplagen. En wie zijn er nou goede muizenjagers..? Juist, katten!


Egyptische Mau
De Egyptische Mau

Zodra de Egyptenaren zagen dat de wilde Egyptische katten erg goede jagers waren, begonnen ze de katten te fokken tot ze een soort hadden die niet alleen dapper was, maar ook klein. Daarnaast moesten de katten ook vriendelijk zijn tegen mensen. Op deze manier ontstond dus de eerste gedomesticeerde kat: de Egyptische Mau.



Er ontstond een wederzijds liefde tussen de mensen en de katten. Katten hadden daar ook een veel betere overlevingskans, dan wanneer ze in de verre natuur leefden. Kittens kwamen al vroeg in aanmerking met mensen, en zo raakten ze ook al snel aan elkaar gewend.



Heilige katten


Bronzen beeld van Bastet
Bronzen beeld van Bastet

De Egyptenaren waren zo gek op de katten en vonden ze zo nuttig, dat ze verheven werd tot heilige dieren. Overleden katten werden gebalsemd en in houten grafkisten gestopt. Zo werd hen net als bij de mensen een plekje verzekerd in het hiernamaals.



Er werd zelfs een kattengodin vereerd, genaamd Bastet. Zij kon de zonsverduistering oproepen en werd geassocieerd met vruchtbaarheid. Iedereen had de kat opgenomen in zijn hart. De tempel van Bastet in de Nijldelta was de plek om katten te aanbidden. Mishandelingen van katten werd dan ook zwaar gestraft.





De onderstaande foto's zijn afkomstig van dit artikel uit het AD. Het artikel gaat over de vondsten waar in het begin van dit blogartikel naar gerefereerd werd.


Comentarios


bottom of page